Сальмонельоз – це інфекційне захворювання, яке викликає бактерія роду Salmonella.
Найчастіше джерело зараження – це велика рогата худоба, свині, вівці, коні, свійська водоплавна птиця, кури, рептилії, коти, собаки, домашні гризуни. Зазвичай сальмонели передаються людині через м'ясо, молочні продукти, яйця.
Сальмонели досить стійкі до дії фізичних і хімічних факторів довкілля. Великий відсоток випадків зараження людини відбувається через продукти харчування, тому корисно знати, що:
- у м'ясі паличка може жити 4 місяці;
- в яйцях – до 9 місяців;
- у молоці – близько місяця;
- у кефірі – 2 місяці;
- у сирі – рік.
Щоб запобігти захворюванню на сальмонельоз необхідно:
- ретельно мити руки з милом після відвідування вбиральні, перед приготуванням та вживанні їжі;
- не споживати продукти сумнівної якості та після закінчення терміну придатності;
- не купувати молочні, м’ясні продукти та інші, що зберігаються без холодильника;
- не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
- сирі овочі та фрукти ретельно мити під проточною водою;
- при харчуванні в непристосованих умовах (ліс, пляж тощо) виключати контакт продуктів із ґрунтом та піском;
- яйця перед вживанням слід ретельно вимити; для сирих продуктів використовувати окремий посуд та приладдя;
- вживати безпечну воду (бутильовану або кип’ячену);
- дотримуватися належних умов зберігання продуктів;
- не допускати мух у приміщення, особливо, де зберігаються продукти.
Інкубаційний період захворювання на сальмонельоз коливається від 6 годин до 2-3 діб.
Захворювання починається з підвищення температури до 38-39°С, головного болю, слабкості, нездужання, болю в животі. У разі появи таких симптомів – негайно зверніться до лікаря!