Обережно – сальмонельоз.

Сальмонельоз – це інфекційне захворювання, яке викликає бактерія роду Salmonella.

Найчастіше джерело зараження – це велика рогата худоба, свині, вівці, коні, свійська водоплавна птиця, кури, рептилії, коти, собаки, домашні гризуни. Зазвичай сальмонели передаються людині через м'ясо, молочні продукти, яйця.
Сальмонели досить стійкі до дії фізичних і хімічних факторів довкілля. Великий відсоток випадків зараження людини відбувається через продукти харчування, тому корисно знати, що:

  • у м'ясі паличка може жити 4 місяці;
  • в яйцях – до 9 місяців;
  • у молоці – близько місяця;
  • у кефірі – 2 місяці;
  • у сирі – рік.

Щоб запобігти захворюванню на сальмонельоз необхідно:

  • ретельно мити руки з милом після відвідування вбиральні, перед приготуванням та вживанні їжі;
  • не споживати продукти сумнівної якості та після закінчення терміну придатності;
  • не купувати молочні, м’ясні продукти та інші, що зберігаються без холодильника;
  • не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
  • сирі овочі та фрукти ретельно мити під проточною водою;
  • при харчуванні в непристосованих умовах (ліс, пляж тощо) виключати контакт продуктів із ґрунтом та піском;
  • яйця перед вживанням слід ретельно вимити; для сирих продуктів використовувати окремий посуд та приладдя;
  • вживати безпечну воду (бутильовану або кип’ячену);
  • дотримуватися належних умов зберігання продуктів;
  • не допускати мух у приміщення, особливо, де зберігаються продукти.

Інкубаційний період захворювання на сальмонельоз коливається від 6 годин до 2-3 діб.

Захворювання починається з підвищення температури до 38-39°С, головного болю, слабкості, нездужання, болю в животі. У разі появи таких симптомів – негайно зверніться до лікаря!